I Trobada Solidària Esportiva Eco-inclusiva

a CEIP Punta de n’Amer

La nostra escola creu amb els valors de la inclusió social. Bé sigui per sexe, orientació sexual o bé dificultats motrius, sensorials, mentals…

Per tant, dia 3 de juny realitzarem la I Trobada Solidària Esportiva Eco-inclusiva on participarà l’alumnat de 6è, alumnes d’APROSCOM (Manacor) i Es Lledoner (Felanitx). L’alumnat del tècnic esportiu s’encarregarà d’organitzar les distintes proves a mà d’en Vicenç San Cristóbal i professors d’es Lledoner.

Solidària, perquè es farà una rifa i els guanys aniran destinats a APROSCOM i projectes relacionats amb la protecció de la Posidònia. Des de dia 2 de maig fins a dia 3 de juny es podrà fer una aportació simbòlica. Aquelles aportacions superiors a tres euros entraran directament a la rifa de premis.

Tens un negoci i vols participar? Encara ets a temps! Posa’t en contacte amb nosaltres a: 6thgradepuntadenamer@gmail.com

Esportiva i Ecoambiental perquè treballen uns valors comuns de cura del nostre propi cos i del nostre entorn. Des del 2017 l’alumnat que ara és a 6è es va iniciar en xerrades i tallers de conscienciació: Discaesport, Save the Med… La generació del 2010 és la 1a que ha pujat des de primer fins a sisè amb ells. Volem compartir amb vosaltres alguns dels moments viscuts.

Inclusiva perquè els jocs presentaran reptes que només podran superar-se si es treballa en equip. Algunes de les xerrades presentades serien: Llengua de signes o Visibilitat Trans…

Quins jocs es realitzaran a la diada?

Com a primer joc tenim el Boccia. És un esport paralímpic des del 1984. Inicialment creat per a persones amb discapacitats físiques greus. El joc consisteix en apropar el màxim possible les bolles vermelles o blaves a la blanca. És un esport de precisió, similar a la petanca.

Dia 12 d’abril, 6è i l’alumnat d’APROSCOM creà amb material reutilitzat les bolles que s’empraran a la diada.

El goalball és un esport paralímpic des de 1976. Aquest esport nasqué durant la II Guerra Mundial. Avui dia, ho practiquen persones amb dificultat visual. L’objectiu és marcar gol a la porteria contrària llençant una pilota sonora.

L’Arca de Noé. Les parelles triaran un animal en perill d’extinció. Els monitors els repartiran per dins l’espai delimitat ja amb els ulls tapats. Una vegada tots els participants estiguin preparats, hauran de fer el so de l’animal escollit i hauran d’aconseguir emparellar-se. El llistat d’animals se’ns donarà abans, eh! Que si no…!

La Taca Negra. L’objectiu d’aquesta activitat és mostrar l’impacte que té una sola gota de petroli dins l’oceà. Es produeix un efecte en cadena, fet que causa la mort de milers d’espècies marines. Seria com el joc ‘Aranya’. Si l’aranya toca algú, aquest es quedarà amb ella i així anirà teixint la seva teranyina.

Sabíeu de l’existència d’un bacteri que “menja” petroli, neteja aigües i sòls contaminats? A vista de microscopi sembla un caramel esfèric amb bastonet. Podria ser una alternativa més de joc. L’objectiu del bacteri seria “xuclar” el petroli, reconvertint-lo en un netejador.

El reciclatge col·lectiu. En aquesta activitat, els participants formaran grups de 3. A la zona de joc hi haurà 2 poals grocs, 2 blaus i 2 verds. Els participants hauran d’escollir entre un bric, una peça de roba o un cartró. Es posaran en fila índia, i cada un d’ells tindrà un rol diferent.

El de davant es taparà els ulls i hauran d’aconseguir dur l’element triat al contenidor corresponent. La persona amb disfonia haurà de guiar a la persona amb dificultat auditiva i la persona amb dificultat auditiva guiarà a la persona amb dificultat visual. Una vegada aconseguit es canviaran els rols i tornaran a començar.

Tenim moltes ganes que arribi el dia!

Teeny-Weeny Change Makers

Trimestre acabat i projectes enviats!

Després de 6 mesos de feina, hem recopilat allò més destacable i ho hem presentat a dos concursos🤞 Enfornant-se hi ha, el que parla de l’observació realitzada durant el 2n Trimestre sobre la Posidònia. 📽️ Coming Soon 📽️

Projecte enviat a: ‘SAVE THE MED’
Curtmetratge enviat al concurs: Lights, Camera, Action! de APABAL.

🐠🐟🦈TEENY-WEENY SCUBA DIVERS IN ACTION! 🐠🐟🦈

6è demana…

El curs passat participàrem al concurs ‘Impulsors pel Canvi Junior’ on l’objectiu principal és reduir l’ús d’envasos de plàstic. L’any passat aconseguírem que la gran majoria de nins i nines de l’escola dugués aigua dintre de botelles d’acer inoxidable i/o plàstic lliure de BPA.

Enguany, la nostra tasca era fer un estudi de distints productes que podem trobar al mercat i potenciar-los. Quina fou la nostra sorpresa quan descobrírem els coberts comestibles.

N’hi ha de dolços, de salats i amb aquestes que pensàrem amb les tendes de galletes d’oli de Mallorca: Galletes Quely, Galletes Forn de Sa Plaça d’Artà, Galletes Gori de Muro i Galletes Rossellons.

Missatge: Ara, durant el 3r trimestre presentarem la informació recopilada i allò que hem après a la nova edició del concurs ‘Impulsors pel Canvi 2022’ i ens demanàvem si des de Mallorca es fa alguna cosa al respecte.

Sabem que hi ha canyetes fetes de pasta, tassons de gelat i/o cafè fets de galletes; així com culleretes.

Vosaltres realitzau algun d’aquests productes?

Teniu pensat fer-ho ara que la sostenibilitat està tan de moda?

Aprofitant el tema del dia, l’energia elèctrica. Com vos està afectant?

Podrieu fer feina amb plaques solars?

Quines mesures ecoambientals realitzau ara?

Quines teniu pensat posar en marxa en breu?

Les vostres galletes són emmagatzemades dintre de bosses de plàstic. Teniu alternatives pensades?

Doncs quina fou la nostra sorpresa que no només ens contestaren sino que… Galletes Gori de Muro ens envià una capsa plena de galletes per a nosaltres; Galletes Rossellons es digué que amb el tema de coberts comestibles els havíem donat una bona idea i que estudiarien la seva viabilitat. És a dir… si pot funcionar; Galletes Forn de Sa Plaça compten amb un personal molt familiar, solidari i amic de la natura… com nosaltres i Quely no ha contestat! Ara ja tenim amics per Muro, Porreres i Artà!

Projecte EUROPA

Avui hem fet l’exposició del nostre projecte sobre Europa. Hem presentat 4 maquetes: europa física, política, climàtica i amb informació d’interès.

FSIB, La Federació de Persones Sordes de les Illes Balears visita CEIP Punta de n’Amer

Aquesta setmana hem tingut la visita de na Marina Horrach i na Magdalena Vadell. Les dues treballen a FSIB, la Federació de Persones Sordes de les Illes Balears. Na Magdalena és sorda i na Marina és oient. Na Marina ha estat la seva intèrpret durant la visita. Els infants de 3r, 4t i 6è han pogut gaudir del taller.
L’alumnat de 6è tingué la seva 1a visita quan anaven a 4t. Hem fet memòria de totes les coses que passaren aquell any, fou un curs ple de notícies. Hi hagué l’Aqua Alta a Venècia, els incendis a la Selva Amazònica; així com a Austràlia. Tinguérem la visita d’en Damià Gomis, qui ens parlà del canvi climàtic i la seva expedició a l’Antàrtida; adoptàrem el nostre primer ximpanzé col·laborant amb l’Institut Jane Goodall, cantàrem la cançó ‘Sing for the Climate’; Na Greta Thunberg arribà a totes les cases … Fou també el curs de la COVID.

A CEIP Punta de n’Amer, des de fa uns anys presentam la llengua de signes d’una forma natural, com un joc, un suport visual. No ensenyam llengua de signes, però sí que la introduïm; per si el dia de demà els nostres infants s’haguessin de comunicar amb alguna persona sorda o que siguin ells mateixos que la puguin fer servir com a estratègia de comunicació. L’objectiu és que es familiaritzin amb ella. A banda, hem comprovat que afavoreix la memorització de vocabulari, si aquest va acompanyat d’un gest, senya o suport visual. La comunicació no verbal és molt important. A la vegada que tenir present els diferents estils d’aprenentatge és fonamental com a mestres. Per tant el cinestèsic i el visual són claus per potenciar i afavorir la concentració. També hem comprovat que afavoreix l’aprenentatge en alumnes amb dificultat de parla; Així doncs, el que per a ells és un joc, per a nosaltres és un èxit.


Al curs 2014-2015 fou la 1a vegada que l’empràrem per acompanyar la lletra d’una cançó: ‘Right to Peace’. Ens volíem assegurar que el missatge pogués arribar al major nombre de persones. Aquests dos darrers cursos ens hem trobat barreres que ens dificultaven la comprensió de les paraules orals. El renou causat per les obres d’ampliació del centre i l’ús de mascaretes feia que haguéssim d’estar concentrats per intentar entendre i seguir les explicacions, tant dels docents, com de l’alumnat.


Així doncs, les hem tornat a convidar i ens han parlat de moltes coses; així com n’hem apreses moltes més.


Primer de tot han volgut presentar errors que la societat comet; tot i fer anys que s’intenta canviar des de la federació.No és un llenguatge, és una llengua; com puguin ser la llengua catalana, la llengua castellana, la llengua anglesa, … Té tota una estructura, gramàtica, vocabulari, … Mentre que el llenguatge és el codi que feim servir per comunicar-nos: llenguatge oral, escrit, visual, musical, formal, literari, …
Dintre de la comunitat sorda hi ha distints graus de sordesa però tots poden parlar.Tot dependrà de si n’han après; però poder, poden. Pensau que al no sentir-hi, per ells no és una necessitat parlar oralment. Seria com nosaltres. Tots podem parlar rus, per què no? Però n’hem d’aprendre. Si el rus no és un idioma que ens sigui necessari pel nostre dia a dia, no dedicarem el temps per aprendre’l. Així doncs, els sords no són muts.Un altre punt que ens explicaren arran d’una pregunta fou com reaccionam els oients quan veime persones emprant la llengua de signes al carrer. És un fet invasiu quan la gent oient es queda aturada mirant com xerren. És una falta de respecte. Se’ns feu la següent reflexió: ‘Els oients no miram a altres oients desconeguts quan xerren de temes personals fixament, a que no?’  Doncs igual quan els sords parlen entre ells. És una falta de respecte escoltar les converses d’altres persones.
Sabieu que a la gent sorda els renous, la música, les portades els molesta molt? Quan els decibels són molt elevats es produeixen unes ones i aquestes ones produeixen vibracions. Per ells, és sinònim de que cosa passa i els fa estar en alerta; Així doncs, no us equivoqueu… la gent sorda necessita silenci també. L’excés del renou els afecta tant o més que a nosaltres, els oients.

Com a reflexió se’ns presentaren accions que podem fer per a una inclusió real de les persones sordes dintre de la nostra societat, on ens movem per renous i sons: Subtitular vídeos i cançons, pensar si podem combinar un so amb una alerta lumínica, abans d’alçar la veu, acompanyar el que volem dir amb un gest, senya per facilitar esser entesos, …
El tema ens interessà molt i per això volem compartir amb vosaltres distints materials:

– Palabras de Caramelo.- (Gonzalo Moure)  Llibre curtet i de fàcil lectura que podem trobar a les biblioteques; També hi ha la película documental de 20 minuts

– Sueño de Pedro .- Vídeo animat que parla de la inclusió des de la mirada d’un infant sord.

– M’agrada el Nadal.- (Dàmaris Gelabert i Anna Armadà) Nadala amb llengua de signes.

CEIP Punta de n’Amer vol aprofitar per desitjar-vos Bones Festes i Feliç Any Nou!

Club lector

Com cada any, participam en l’experiència del club lector. Aquesta primera lectura “la memòria de l’aigua”, en format còmic, ens ha engrescat molt a tots i li hem donat una molt bona puntuació.

Caminada Cala Mesquida – Cala Agulla

El passat dia 15 de Novembre els alumnes de 6è, juntament amb els alumnes de 4rt i 5è, vam fer una sortida per la natura per tal de potenciar la importància de l’activitat física i la bona salut. La ruta escollida va ser des de Cala Mesquida fins a Cala Agulla, on vam arribar després de la caminada i vam poder berenar. Tot seguit vam tenir temps per divertir-nos en l’arena i, els més valents, de provar com estava de freda l’aigua!

Aquí teniu algunes fotografies del dia 🙂

jpegIMG_4964.JPG

jpegIMG_4967.JPG

jpegIMG_4969.JPG

jpegIMG_4965.JPG

jpegIMG_4962.JPG

jpegIMG_4961.JPG

jpegIMG_4957.JPG

jpegIMG_4952.JPG

jpegIMG_4951.JPG

jpegIMG_4958.JPG

jpegIMG_4950.JPG

jpegIMG_4954.JPG